Controlled explosion flattens a German power station

"55.000 TON BETON WEG MET 380 KG SPRINGSTOF"

Explosieve klap velt Duitse energiecentrale

SLOOP Projects | Explosieve klap

In het Duitse Görlitz heeft DDM met een gecontroleerde explosie een deel van een energiecentrale met de grond gelijk gemaakt, en vervolgens het puin afgevoerd.

Van de energiecentrale Hagenwerder, bij Görlitz in Duitsland, was een deel al weggehaald. Alleen het bunkergebouw en de machinezaal stonden nog overeind. DDM kreeg de opdracht om de gebouwen te verwijderen. In een extreem korte voorbereidingsperiode van acht weken werd alles gestript én de explosieve sloop voorbereid.

Eerst werden glas, plaat- en gevelmateriaal verwijderd, evenals secondaire constructies. Daarna werden gaten geboord en 980 springstofladingen aangebracht. Meer dan een kilometer slagsnoer was nodig om het betonnen bunkergebouw van meer dan 187 meter lang en 55 meter hoog van explosieven te voorzien. De turbinehal was met 211 meter zelfs nog langer. Als laatste voorzorgsmaatregelen werd een groot gebied bedekt met zand en zeilen, bedoeld om de trillingen te dempen en stofvorming te voorkomen. Voortdurend benevelen van de omgeving met water zorgde ervoor dat de sloop zo min mogelijk stof zou doen opwaaien. Veiligheidsmensen zetten de omgeving ruim af. Niemand, behalve de experts van DDM, kregen toegang tot het werkgebied.

En dan het moment van de waarheid: na een snelle serie knallen stortte het extreem grote bouwwerk gracieus en volledig gecontroleerd ineen. Precies zoals gepland.

SLOOP

Location

Hagenwerder, Duitsland

Inzet

  • - 8 specialisten
  • - 1 spring- meester
  • - Verschillende kranen

Size

55000 ton beton
380 kg springstof
1100 meter slagsnoer

Projectduur

8 months

DEMOLITION

ENGINEERING

MATERIAL QUANTITY SURVEYING

CONTROLLED EXPLOSIVES DEMOLITION


Bekijk projectvideo

Veiligheid voorop. Altijd en overal.

Het Health, Safety, Environment and Quality beleid is een nooit afgerond proces. Daarom werkt DDM continu aan verbetering op al deze fronten, om het veiligheidsniveau steeds weer te verhogen.
Lees meer

PROJECT LOCATION

Home Disciplines Actueel DDM