"VERWIJDEREN VAN 8.000 TON GEWAPEND BETON"

Hoe je correct een enorme opslaghal verwijdert?

SLOOP Projects | Opslaghal verwijderen

Een grote Duitse koperfabrikant wilde zijn grootste opslaghal slopen. Ondanks de immense dakoverspanning van 94 meter wist DDM die zonder problemen te verwijderen.

De ronde hal had een diameter van 94 meter en was bijna 30 meter hoog. Vanwege de enorme dakoverspanning, die volledig van beton was gemaakt, is er destijds bij de bouw gebruik gemaakt van voorgespannen beton. Aan de buitenzijde van de betonnen staanders was een betonnen voorgespannen ring geplaatst. Een specifieke constructie, die van DDM een heel specifieke aanpak vergde.

Alle onderdelen, indoor hijsvoorzieningen en lopende banden binnen het gebouw werden weggehaald, gevolgd door de stalen wandbekledingen en de dakpanelen. Het complete gebouw werd gestript tot alleen de hoofddraagconstructie over was.

De betonnen dakspanten werden tijdens de bouw op de buitenste voorgespannen betonring en op de betonnen topring gelegd. De spanten konden alleen weggenomen worden als de topring opgevangen werd door een hulpconstructie. Deze constructie werd met een vijzelsysteem tegen de ring aan gezet. Toen deze het gewicht had overgenomen konden de spanten worden weggehaald. Met de lange arm en betonschaar van de sloopkraan werden ze losgeknipt en afgehesen.

De betonnen topring werd verwijderd met twee hydraulische hijskranen. Om de spanning uit de voorgespannen buitenste ring te halen, werd deze op specifieke plaatsen verzwakt door het beton te breken. Na deze actie kon de rest van de hal op conventionele wijze worden gesloopt. Met de sloopkranen werd de betonnen constructie vergruisd en het wapeningsijzer gescheiden.

SLOOP

Location

Hamburg, Duitsland

Inzet

  • - 10 specialisten
  • - 2 hydraulische hijskranen 500T
  • - Vijzel-huissysteem
  • - Rups-sloopkranen
  • - Mobiele kraan

Size

8000 ton voorgespannen beton
88 meter diameter

Projectduur

7 months

DEMOLITION

ENGINEERING

MATERIAL AND WASTE HANDLING

Veiligheid voorop. Altijd en overal.

Het Health, Safety, Environment and Quality beleid is een nooit afgerond proces. Daarom werkt DDM continu aan verbetering op al deze fronten, om het veiligheidsniveau steeds weer te verhogen.
Lees meer

PROJECT LOCATION

Home Disciplines Actueel DDM