"Een complexe operatie, binnen vier weken afgerond."

Opruiming na tragische explosie

SLOOP Projecten | Opruiming na tragische explosie

Eind maart 2019. Bij een recent geopende chemische fabriek in Egypte vindt in de vroege ochtend een gigantische explosie plaats. Een gasbol met een doorsnede van 16 meter en een wanddikte van 4 centimeter ontploft en richt een ravage aan. Er vallen tien doden en vele gewonden. Bij DDM gaat de telefoon. Of we naar Egypte willen komen om de boel veilig te stellen en de gasbol te slopen. En of dat direct kan.

DDM-directeur Theo Velis is samen met projectmanager Dave Straker in allerijl afgereisd naar Egypte. Na de eerste inventarisatie van de schade werd een team van DDM’ers ingevlogen. Zij hebben de situatie veiliggesteld. Samen met een team van 15 Egyptenaren is twaalf uur per dag, zeven dagen per week keihard gewerkt om de geëxplodeerde tank te demonteren en op te ruimen.

“Een enorme uitdaging”, vertelt Dave. “De tank was 25 meter hoog en woog 300 ton. We hebben eerst de onderkant weggesneden, toen de bovenkant en een deel van de platen tussen de poten. Daarna konden we de poten weghijsen. Een complexe operatie. Toch is het ons gelukt om binnen vier weken na het incident het project af te ronden. Zonder complicaties en met een enorme teamspirit.”

Behalve technisch complex was het project ook qua communicatie niet eenvoudig. “De 15 lokale teamgenoten spraken amper tot geen Engels”, aldus Dave. “Bovendien waren zij emotioneel betrokken bij de explosie. Ze hadden niet alleen collega’s verloren, maar waren zelf op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapt, omdat de bussen waarmee zij elke ochtend naar hun werk gaan uitgerekend die ochtend ernstige vertraging hadden gehad. Het was al met al een indrukwekkende klus, waar we met veel voldoening op kunnen terugkijken.”

SLOOP

Locatie

Sokhna, Egypte

Object

Opslagtank

Inzet

  • - 5 Specialisten

Projectduur

4 weken

DEMOLITION

MATERIAL AND WASTE HANDLING

Veiligheid voorop. Altijd en overal.

Het Health, Safety, Environment and Quality beleid is een nooit afgerond proces. Daarom werkt DDM continu aan verbetering op al deze fronten, om het veiligheidsniveau steeds weer te verhogen.
Lees meer

PROJECT LOCATION

Home Disciplines Actueel DDM