"ONZE GROOTSTE INSPANNING ZAT ‘M IN DE PLANNING EN IN DE COMMUNICATIE MET ALLE BETROKKENEN."

Sloop elektriciteitscentrale in Londen

SLOOP Projecten | Sloop elektriciteitscentrale

Barking Power Station was ooit een serie elektriciteitscentrales in Oost-Londen. Na de sloop van de kolengestookte centrales in de jaren tachtig, werd tussen 1992 en 1995 een gasgestookte centrale in gebruik genomen. In 2014 besloot de exploitant ook deze centrale grotendeels te sluiten; als gevolg van de flink gestegen gasprijs was de centrale niet langer rendabel. De sloop begon in 2018. Mét behoud van de gasturbines voor hergebruik.

De gasturbines waren voorzien van Heat Recovery Steam Generators (HRSG-units). Een systeem dat op twee manieren energie opwekt: de gasturbine die een generator aandrijft en de hete uitlaatgassen van de turbine die stoom produceren, waarmee een stoomturbine wordt aangedreven.

DDM kreeg de opdracht de vijf HRSG-units te slopen, plus twee 55 meter hoge betonnen schoorstenen. Met één complicerende factor: Barking was omringd door kwetsbare buren. Autofabrikant Ford, één van de belangrijkste en drukste snelwegen van Londen én London City Airport, op nog geen tien kilometer afstand.

“Onze grootste inspanning zat ‘m dan ook in de planning en de communicatie met alle betrokkenen”, aldus projectmanager Dave Straker. “De veiligheid voor Ford, de snelweg en het vliegveld moest natuurlijk maximaal worden gegarandeerd – en de overlast tot een minimum beperkt. De kritische werkzaamheden, namelijk de sloop van de betonnen schoorstenen, konden alleen op één specifiek moment worden uitgevoerd, buiten kantooruren. Dat werd zondag 28 oktober 2018, om 07.00 uur ‘s ochtends. Ford was gesloten, de snelweg was vier uur lang afgesloten voor alle verkeer en de luchthaven ging dicht van zaterdagmiddag tot zondagmiddag. Dankzij de inzet van precies geplaatste springstoffen stortten de schoorstenen gecontroleerd in.”

Zes weken na het zondagse moment suprême was de klus geklaard. Veilig, tijdig en zonder enige overlast.

SLOOP

Locatie

Londen, Verenigd Koninkrijk

Inzet

  • - 15 specialisten
  • - 2 sloopgraafmachines 50-70T
  • - Meerdere hijskranen

Omvang

5 HRSG-units te slopen
55 meter hoge betonnen schoorstenen

Projectduur

10 maanden

DEMOLITION

ENGINEERING

MATERIAL AND WASTE HANDLING


Bekijk projectvideo

Veiligheid voorop. Altijd en overal.

Het Health, Safety, Environment and Quality beleid is een nooit afgerond proces. Daarom werkt DDM continu aan verbetering op al deze fronten, om het veiligheidsniveau steeds weer te verhogen.
Lees meer

PROJECT LOCATION

Home Disciplines Actueel DDM