18-07-2018

Vier laadpunten verwijderd vanuit het Marshalldok

In het Petroleumdok in het Antwerpse havengebied heeft DDM vier laadpunten verwijderd.

De opdrachtgever heeft de ruimte nodig om nieuwe, veilige afdaaltrappen aan te leggen voor aanmerende schippers. DDM kwam met het plan de laadpunten via het water te verwijderen: vanuit het Marshalldok, met behulp van een ponton, voorzien van een 200t rupskraan.

Het Marshalldok is vergunning technisch het moeilijkste dok om te betreden. Het ligt in het hart van de petrochemische industrie en is omringd door een raffinaderijen en chemische fabrieken. Elke betreding moet weken van tevoren worden aangevraagd en is onderhevig aan de strengste vergunningen/maatregelen, opgelegd door de drie exploitanten en het havenbedrijf (Port of Antwerp) samen met het loodswezen.

De kades zijn onder water, tot vijftien meter uit de kant, voorzien van asfaltmatten. Deze dienen ter bescherming van de diepgang van het dok en de schroeven van de schepen. Voor het ponton betekende dit dat de spudpalen minimaal zestien meter uit de kant moesten worden geplaatst. Deze spudpalen zijn essentieel om de stabiliteit van het ponton te bewaren tijdens het hijsen. Door de EX-omgeving dienden we alle werkzaamheden koud uit te voeren. Het was de bedoeling dat we de laadpunten zodanig zouden voorbereiden dat we ze alle vier in één week konden weghijsen.

Toen de hijsweek aanbrak, was alles zodanig op orde dat we per laadpunt slechts één dag nodig hadden voor de demontage en de afvoer van alle materiaal met het ponton. Een ongelooflijk resultaat, dat we alleen konden bereiken dankzij de goede voorbereidingen en de inzet van alle betrokkenen. Dit werd door de opdrachtgever enorm gewaardeerd.


Nieuwsoverzicht
Home Disciplines Actueel DDM